FRIS e-bike brengt zichzelf terug na diefstal

Gestolen goederen terugbrengen naar de rechtmatige eigenaar is binnenkort mogelijk met de nieuwe dienst FRIS (Find, Recover & Insure Service). E-bikes worden voorzien met een permanente internetverbinding waardoor een gestolen fiets direct gelokaliseerd kan worden. In 2017 start een proef met 10.000 e-bikes. Speciale opsporingsambtenaren zorgen dat de gestolen fiets gevonden wordt en bij de rechtmatige eigenaar terugbezorgd wordt. Verschillende publieke en private partijen slaan hun handen ineen om dit mogelijk te maken, waaronder de samenwerkende gemeenten op het eiland Voorne-Putten.

Publiek-private samenwerking

FRIS is een unieke publiek-private samenwerking tussen Verzekeraar a.s.r., fietsfabrikant Sparta, beveiligingsbedrijf BHD, Fieldlab SSRMainports, de samenwerkende gemeenten op het eiland Voorne-Putten om het probleem van de diefstal in goed overleg met de politie aan te pakken. Door het bundelden van hun kracht en kennis wordt een dienst ontwikkeld die het mogelijk maakt gestolen goederen niet alleen via een app te traceren, maar ook naar de eigenaar terug te brengen. Tijdens het Congres van de Economic Board Voorne-Putten op 12 december is de overeenkomst tussen de partners letterlijk gesloten door gezamenlijk de Sparta e-bike op slot te zetten (zie foto).

Hoe werkt het?

Er worden 10.000 e-bikes op de markt gebracht voorzien van een GPS module. Door de koppeling van de fiets aan het internet wordt onder meer de FRIS opsporingsservice ontsloten. Op het moment dat de e-bike wordt gestolen, kan je dat als eigenaar heel eenvoudig melden via control room van FRIS. Een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) van de gemeente spoort de fiets op en zorgt dat deze terugkomt bij de rechtmatige eigenaar. Verzekeraar a.s.r. / Europeesche Verzekeringen ontwikkelt een speciale fietsverzekering voor de e-bikes die zijn aangesloten op de FRIS service.

Voor de FRIS e-bike service wordt door BHD Nederland een control room ingericht, dat zich 24/7 richt op het traceren van e-bikes. BOA’s in dienst van FRIS worden opgeleid voor het terugbrengen van gestolen goederen. FRIS vestigt zich op Voorne-Putten in het SSRMainports fieldlab in Nissewaard.

Start dienst & DSA bijeenkomst

De dienst start begin 2017 met een proef. Als de proef succesvol is wordt in 2017 gestart met eenzelfde initiatief voor de bouw en logistiek. Het is de bedoeling dat de dienst op termijn deels wordt bekostigd met het geld dat vrijkomt uit de verminderde schadelast voor verzekeraars. Als het project succesvol is, kan dit op termijn honderden extra banen voor opsporingsambtenaren opleveren. De Digitale Steden Agenda is de mogelijkheid tot een meetup aan het verkennen op dit onderwerp. De doelgroep voor de meetup zijn boa’s en ambtenaren van de afdeling veiligheid. Hou de website hiervoor in de gaten

Fieldlab Smart, Safe & Resilient Mainports

FRIS is het eerste concrete resultaat dat wordt gerealiseerd door het Fieldlab SSRMainport. In april 2016 zijn initiatiefnemers InnovationQuarter, The Hague Security Delta, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de Digitale Steden Agenda gestart met dit fieldlab en bieden in samenwerking met de gemeente Nissewaard een fysieke plek op het eiland Voorne-Putten waar innovaties worden ontwikkeld, getest en vervolgens (inter)nationaal op de markt gebracht.

 

Je kunt niet meer reageren.