Workshop ritmeonderzoek Sociale Veiligheid groot succes

Donderdag 7 april vond bij de DSA de workshop sociale veiligheid plaats. Deze was georganiseerd met de TU Delft naar aanleiding van een nieuwe aanpak sociale veiligheid in de wijk. De DSA deed eerder een oproep naar steden die willen deelnemen aan en investeren in het onderliggende ritmeonderzoek. Steden die serieus geïnteresseerd waren in deze aanpak, mochten deelnemen aan deze besloten workshop onder leiding van dr. Caroline Nevejan.

Lezing dr. Caroline Nevejan

Wat zijn ritmes Type ritmes

Dr. Caroline Nevejan neemt ons mee naar eerder verricht onderzoek over veiligheid. Uit dit onderzoek blijkt dat het belang van ritmes groot is voor de veiligheid in de wijk. Interveniëren op ritmes blijkt ook het efficiëntst: de minste investering voor de hoogste opbrengst in veiligheid. De TU Delft gaat daarom innovatief voor het eerst ritmes als ontwerpruimte beschouwen en wijdt er een apart onderzoek aan toe. Er worden onder andere simulaties gemaakt van ritmes aan de hand van big data, om breuken te ontdekken en hierop interventies te plegen.

Handen uit de mouwen: Ontwerp- en analytische oefening

Welke ritmes zijn er te identificeren? Over welke databronnen beschik je waaruit je ritmes kunt herleiden? De deelnemers, veelal dataspecialisten en beleidsambtenaren veiligheid, gingen samen aan de slag met een ontwerp en analytische oefening om te kijken wat de relevante databronnen zijn en wat je ermee kunt doen. Tijdens het daadwerkelijk onderzoek wordt de hulp ingeschakeld van studenten, ontwerpers, kunstenaars en onderzoekers van het AMS, het Amsterdams Instituut voor Advanced Metropolitan Solutions.

Aan de slag met ritmes Dag en Week ritmes

Bezoek aan Hacking Habitats

Tussen het harde werken door werd een bezoek gebracht aan de tentoonstelling Hacking Habitats. Ter inspiratie werden we op de kansen maar ook risico’s van technologie en onze informatiesamenleving gewezen.  Zij zien een gevaar dat de gewone burgers de regie over hun leven kwijt raken aan instituten en systemen. Overal hangen bewakingscamera’s die onze gezichten registreren. Facebook regisseert ons sociale leven en Google stuurt ons zonder omwegen naar de volgende aankoop. Het is de hoogste tijd om de controle terug te pakken – onze habitat te hacken. Niet door te strijden tegen technologie, maar door die in ons voordeel te gebruiken. Het ritmeonderzoek is daar een voorbeeld van.

Bezoek Hacking habitat hacking habitat

Vervolg

De deelnemers hebben een voorproefje gekregen van hoe het één jaar durende onderzoek eruit komt te zien. Om het ritmeonderzoek door te laten kunnen gaan, zijn tenminste vijf gemeenten nodig die deelnemen en investeren aan het onderzoek. De deadline voor deelname is 12 mei. Van de negen deelnemende gemeenten, zijn er zeven nog steeds zeer enthousiast. Het ziet er naar uit dat de steden Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Zoetermeer en Helmond deel gaan nemen. De gemeenten Zaanstad en Deventer zijn nog in beraad. Volg de ontwikkelingen op de DSA website. Voor vragen kun je contact opnemen met Fatiha Alitou.

 

 

Je kunt niet meer reageren.