Proef met mobiel alarmsysteem om inbraken tegen te gaan

De gemeente Cranendonck start een proef met mobiele alarmsystemen voor het bestrijden van woninginbraken. In samenwerking met de politie zijn de mobiele alarmsystemen aangeschaft, die de politie na inbraken bij woningen in de directe omgeving kan neerleggen. Het bestrijden van woninginbraken is in veel gemeenten een prioriteit. Mocht de proef slagen dan is dit een mooie innovatie waar veel steden baat bij kunnen hebben.

Mobiel systeem

Het betreffende alarmsysteem heeft een bewegingssensor die bij beweging een signaal afgeeft naar een mobiele telefoon bij de politie. Het systeem is mobiel, dus het kan in elke ruimte geplaatst worden. In totaal heeft de gemeente zeven apparaten gekocht.

Voorkoming besmettingsgevaar

Het systeem kan flexibel worden ingezet. In eerste aanleg kan het worden ingezet bij slachtoffers van een inbraak en bij mensen in de directe omgeving daarvan. Om zo het herhaald slachtofferschap te voorkomen en eventuele inbraken van gelijkwaardige woningen in de buurt (besmettingsgevaar). Daarnaast kan het systeem worden ingezet ter ondersteuning van een voorlichtingscampagne waarin aandacht wordt gegeven aan bewustwording rondom woninginbraken.

Politie en gemeente bepalen situationeel welke inzet het meeste rendement oplevert. De politie geeft vervolgens uitleg aan de bewoners over de werking van het apparaat. De apparaten zullen vervolgens een aantal weken geplaatst worden.

Hoe meer gemeenten, hoe meer alarmsystenen

De aanwezigheid van huisdieren, zoals katten die voor een alarmsysteem lopen en een vals alarm veroorzaken, worden in de beoordeling voor het uitkiezen van woningen meegenomen. Het systeem waar Cranendonck mee gaat werken kost ongeveer 300 euro en kan zowel een stil alarm geven als eentje met veel geluid. De meldkamer krijgt altijd een melding en agenten in de omgeving ontvangen een sms. Hoe meer gemeenten zich aansluiten bij de pilot, hoe meer alarmsystemen er kunnen worden ingezet.

Bron: gemeente Cranendonck en Binnenlands Bestuur.

Je kunt niet meer reageren.