Wat is Ritme? Denker des Vaderlands geeft antwoord

Hét Ritmeonderzoek. Ritmes identificeren en breuken herstellen ten goede van de sociale veiligheid. Maandelijks publiceren we als partner iets over de voortgang van het onderzoek van de TU Delft. Maar wat is ritme eigenlijk? Waarin kun je ritmes ontdekken en wat is de functie ervan? Deze vragen en vele anderen kwamen aan bod tijdens de startconferentie van het Ritmeonderzoek. De antwoorden kwamen niet van de minsten: Denker des Vaderlands prof. dr. Marli Huijer kwam opheldering brengen en vanuit Cambridge University kregen we bezoek van dr. Satinder Gill. Samen met de zes deelnemende stenden en de studenten & onderzoekers van de verschillende betrokken universiteiten beleefden we een leerzame en inspirerende dag. Goed nieuws: alle lezingen van de conferentie kun je online terugkijken!

Wat is Ritme?

Denker des Vaderlands prof.dr. Marli Huijer neemt de zaal mee in haar kijk op ritme aan de hand van de ritme theorie van Henri Lefevbre. Ze vertelt over de rol van het menselijk lichaam dat als een metronoom zowel ritmes creëert als ervaart. Ritmeanalyse is volgens haar van essentieel belang bij het bestuderen van het dagelijkse leven in steden met als doel het verhogen van het welbevinden van stedelingen. Wat is een verstoord ritme, wat is een goed ritme? En wat is het belang van ritmes voor onze samenleving? Internet, de smartphone en de 24-uurs economie zorgen ervoor dat veel van onze vaste ritmes worden verstoord. Het hervinden van ons eigen ‘euritme’ is daarmee belangrijker dan ooit geworden. Bekijk de lezing van Marli hier terug.

 

Het interne ritme

Ieder mens heeft een intern ritme, welke hij aanpast aan anderen of de omgeving. Hoe bewust ben jij hiervan? Bekijk de lezing van dr. Satinder Gill hier terug. 

Intimiteit in de publieke ruimte

Karen Lancel vertelt over gecreëerde ontmoetingsplaatsen in openbare ruimte die functioneren als een artistiek ‘social lab’. Het publiek wordt uitgenodigd om te experimenteren en te spelen met sociale technologieën en na te denken over hun perceptie van de stad en hun ervaringen daarbij met hun lichaam.

Ritmeonderzoek in Ethiopie

Pinar Sefkatli vertelde over haar ritmeonderzoek in Addis Ababa, Ethiopië, met als doel het bedenken van nieuwe ideeën voor het vervangen van oude wijken door modernere wijken. Wat haar fascineerde is hoe het verhuizen van mensen en het veranderen van gewoonten in hun dagelijks leven tot een verbetering van het leefniveau van vooral de allerarmsten hebben geleid. Er was zogezegd een erg levendig ritme in deze stad waar te nemen.

Praktische voorbeelden

Behalve theoretische lezingen passeerden ook verschillende praktische voorbeelden de revue. Suzanne van den Berge van de gemeente Rotterdam vertelt over de veiligheidsindex in de gemeente en hoe wijkprofielen rondom veiligheid tot stand komen. Tamas Erkelens van de gemeente Amsterdam geeft aan hoe dataanalyse een bijdrage levert aan bijvoorbeeld het terugdringen van armoede en geluidsoverlast en het reguleren van toeristenstromen bij grote evenementen.

Ritmes en milieu

Marcel Koeleman belicht zijn onderzoek voor de stad Rotterdam, gericht op het in kaart brengen en vervolgens optimaal beheersen van de luchtkwaliteit in het Rotterdamse industriegebied. Bekijk hier zijn presentatie om meer te weten over de tool die hij hiervoor ontwikkelde. De conferentie eindigde met de bioloog dr. Angelo Vermeulen over ritme in de ruimte en natuur.

Veel kijkplezier!

Niet getreurd als je niet op de startconferentie kon zijn afgelopen 7 september. Hier tref je een overzicht van alle lezingen inclusief bijbehorende sheet. Veel kijkplezier!

Je kunt niet meer reageren.